For oss er det viktig å tenke på miljøet i alle ledd.

Vi kan diskutere frem og tilbake hvorvidt vi i dag berøres av menneskeskapte klimaproblemer, eller om dette er naturlig, og noe som ville skjedd uansett hva vi hadde gjort med verdens naturressurser. Selv er jeg av den tro at vårt overforbruk, og bruk-og-kast mentalitet er grunnlaget for mye av dagens klima problemer. At vi som driver firma/butikk er blant de som må legge til rette for forbrukeren, samtidig som forbrukeren selv må forsøke å ta litt aktive valg i hverdagen, tenker jeg at er viktig for å kunne bidra litt i kampen mot smeltende isbreer, kortere vintere og så mye annet som foregår.

miljø

Vi har tatt en del grep de siste årene. Vi bruker fortsatt aluminiumsformer til varmmat, da det ikke er noe godt alternativ på markedet. Disse er resirkulerbare via «glass og metall». Vi bruker også plastfilm til å dekke maten med da det heller ikke er noe funksjonelt alternativ.

Men det vi har klart å gjøre er:

  • Kjøpe kortreist mat sålangt det er mulig. Mye av kjøttet vårt er avlet opp noen få km unna kjøkkenet vårt.
  • Kjøpe norske råvarer i all hovedsak. Både fordi de ofte er bedre, for å støtte norskt arbeidsliv og norske bønder, såfremt for at ikke agurken skal være fløyet/seilet over halve jordkloden før den kom på din tallerken. Dette koster ofte litt mer, men det betaler vi gledelig.
  • Vi har fjernet 95% av all engangsplast, og baserer oss i dag på enten porselen, eller palmeblader, trebestikk og baggas emballasje som du fysisk kan kaste ut i hagen din og se at blir til jord i løpet av en måned. Vi bruker også kaffekopper av bambus med nedbrytbare lokk i vår kafè og ubleket papir på vårt kjøkken.
  • Fisken vi handler er MSC sertifisert, hvilket betyr at den er bærekraftig. Blir fisken rødlistet, eller vi oppdager at en av våre leverandører bruker ett produkt som ikke er bærekraftig, handler vi ett annet produkt eller et annet sted. MSC-sertifiserte produkter kan koste mer, men det betaler vi gledelig.
IMG_4920-min
agriculture-animal-animal-photography-blur-422218
selective-focus-photography-of-broccoli-1118177

Etter å ha sett «Matsjokket» på NRK, hvor vi ble klar over problematikken med får, tok vi inn tre hele dyr for å være med å hjelpe til med å tømme det vanvittige lageret med hele, norske dyr som snart ble nødt til bli kastet. I dag har vi ett samarbeid med Grorud gård i Hølen. Her får vi hele økologisk, frittgående griser og får som vi selv parterer og implementerer i menyer og på buffeter. Dyrene har det bra, og kjøttet er fantastisk.

Vi bruker mer miljøvennlige såper, og er i skrivende stund på vei til å ta inn nedbrytbare engangshansker da dette også er noe som brukes en del i vårt yrke. Vi har litt lenger å gå, men vi går aktivt inn for å komme dit vi skal.

Tilslutt vil jeg legge til noe til alle skeptikere, som tenker at dette såkalte klima «hysteriet» bare er tull;

For det første; hvis dere har rett så kommer ingen tiltak til å forandre noe, bortsett fra at produsenter tenker litt mer på moralen i det de gjør, og enkeltpersoner tenker litt mer aktivt på hva de foretar seg i hverdagen, kanskje kaster mindre søppel ut i naturen, kjøper maten som er merket med NYT Norge, kanskje beholder mobilen sin ett år eller to ekstra og da også sparer egen lommebok.

Hvis dere derimot har feil, vil barna og barnebarna våres betale prisen. Og dette har jeg hverken ønske om, samvittighet til, eller vil ta sjansen på.